Terug naar kennisoverzicht

Racen op het Comomeer: altijd goed!

Como: historische grond als het om Powerboatracen gaat en vandaar dat wij ons hier altijd prima thuis voelen.

Dit jaar voor de 72e keer op de kalender: Centomiglia del Lario, ofwel de ‘100 mijl van het meer’. Waar vroeger het parcours langer was en de race ook echt 100 nautische mijlen betrof wordt de race de laatste jaren op een iets ingekort parcours gehouden en vaart men een afstand van ca. 60 nautische mijlen. Nog steeds een forse afstand en op een korter parcours leuker voor het publiek en veiliger voor de deelnemers.

Jan-Korteland-Watersport-Powerboat

Waar de Centomiglia vorig jaar tegelijk viel met het WK, werd deze dit jaar weer als een onafhankelijke race gehouden met een sterk deelnemersveld bestaande uit zeven verschillende klasses en een internationaal deelnemersveld. Met 15 deelnemers in onze klasse (Diporto 4:1) en ruim 50 boten totaal een prachtig evenement.

Na wat qualitytime met de sponsoren en een goede vrije training waren we klaar voor de race. Een goede start en een chaotsiche eerste bocht bracht ons in een goede positie waardoor de we direct op kop lagen in onze klasse. De gevechten die we onderweg uitgevochten hebben waren vooral met boten van andere klassen.

Powerboatracen-Jan-Korteland-Watersport

Zo liet boot nr. 88 uit een andere klasse ons er niet gemakkelijk voorbij waardoor we met meer snelheid buitenom moesten, wat uiteindelijk lukte. Jammer voor dit team was dat ze bij de eerstvolgende poging om ons weer in te halen helaas over de kop sloegen met de boot, maar gelukkig zonder letsel van beide inzittenden.

Uiteindelijk konden we onbedreigd verder en hebben we onze winst zeker gesteld. Een fijn gevoel na de crash van een paar weken daarvoor.

Nieuw voor 2021 was dat de Italiaanse powerboatfederatie (FIM) de twee Italiaanse historische races had samengevoegd tot een gezamenlijk klassement, de zogeheten ‘Gara Storica’. Hier worden van alle deelnemende boten in alle klasses de behaalde punten bij elkaar opgeteld en het team met de meeste punten wint deze historische prijs. Tot onze grote verbazing bleek ons team de winnaar van dit overall klassement te zijn. Een mooie extra prijs waar we heel trots op zijn! Bekijk onze vlog:

Powerboatrace-Winnaars-Jan-Korteland-Watersport
Terug naar kennisoverzicht